Perginya Seorang Anak Seni .

Al-Fatihah Bob Kuman
Setiap yang hidup pasti akan mati. 3 Mei 2012; jam 4.38 petang, Malaysia kehilangan seorang lagi pelawak tanah air. Bob Kuman ,40 telah kembali ke rahmatullah di kediamannya. Baru beberapa minggu yang lepas, orang yang tidak bertanggungjawab menyebarkan berita tentang kematian Bob Kuman di Twitter. Masya-Allah, zaa pun tak sangka ada orang yang kurang didikan agama dan moral sanggup membuat perkara sedemikian. Dan kelmarin zaa terbaca artikel tentang kematian Bob Kuman. Zaa check,make sure yang berita ni betul. I wish I was wrong, tetapi Bob Kuman disahkan meninggal dunia pada jam 4.38pm di kediamannya. Ini zaa copy dari Sinar Harian:-


Pelakon dan pelawak Bob Kuman atau nama sebenarnya Husni Mohd Rawi, 40, meninggal dunia di kediamannya  di Seksyen 11 di sini, 4.38 petang tadi.
Jururawat peribadi Allahyarham Mohd Farid  Hamzah berkata, dia menerima panggilan daripada isteri arwah, Normah pada 3.50 petang memberitahu bahawa Bob tidak sedarkan diri selepas beberapa kali cuba dikejutkan.
"Saya bergegas ke rumah  selepas melihat keadaannya saya segera mendapatkan bantuan hospital dan pemeriksaan paramedik kemudiannya mengesahkan Bob sudah pun meninggal dunia,” katanya.
Menurutnya,  sebelum itu Bob kelihatan tidak bermaya dan hanya mampu baring serta beberapa kali rebah.
Difahamkan Bob sebelum ini pernah mendapatkan rawatan di Hospital Tawakal  kerana  sakit jantung, darah tinggi dan paru-paru berair serta mengalami masalah obesiti.
Sementara itu, salah seorang rakan niaga arwah Jumie Mohamad, 37, berkata, kali terakhir bertemu arwah kelmarin.
“Saya bawakan Bob kentang untuk bersarapan dan sebaik selesai makan dia berasa penat dan mahu tidur, sebelum itu dia minta saya tolong angkatkan kakinya,” katanya.
Menurutnya, dia dapat melihat keadaan arwah amat keletihan dan dia sendiri tidak dapat berbual panjang seperti kebiasaan.
“Saya senang berurusan kerja dengan arwah kerana dia mudah bertolak ansur serta boleh dibawa berbincang dengan mudah dan kehilangannya amat dirasai,” katanya.
Seorang lagi rakan arwah, Emri Shamriza Chi Embi,33, memberitahu arwah ada menghubunginya  jam 4.30 pagi tadi.
“Biasanya dia akan berbual tetapi perbualan cukup singkat tidak sangka hari ini dia sudah tiada,” katanya.
Tambahnya lagi, sahabat baiknya itu disifatkan senang bergaul dan dia sendiri banyak menimba pengalaman bermain alatan muzik dari Allahyarham.
Isteri Allahyarham Normah Ahmad, 33, enggan ditemu bual kerana terlalu sedih.
Tahap kesihatan Bob mula merosot selepas dia terjatuh ketika pengambaran selepas terjatuh ketika menjalani penggambaran drama Jangan Pandang Belakang Congkak akhir 2010, yang menyebabkan dia mengalami masalah sesak nafas dan bengkak kaki.
Bob  mengemparkan industri hiburan negara  selepas berita palsu mengatakan dirinya sudah meninggal dunia tersebar melalui laman sosial 21 April lalu.  

Jenazah Bob dimandi dan dikafan di Masjid Kota Damansara sebelum dikebumikan di kampung halamannya di Negeri Sembilan.
Turut hadir melawat Allahyarham Bob ialah  pelakon yang juga  Presiden Seniman Harun Salim Bachik.
Terdahulu, berita kematian disahkan sendiri oleh Pemangku Timbalan Presiden Seniman, Zed Zaidi.

Semoga roh beliau dicucuri rahmat dan ditempatkan di golongan orang yang beriman. Yang pergi tetap pergi, kita yang hidup kena teruskan kehidupan dan beramallah sebelum ajal kita sampai. Subhanallah.